Teknisk Gymnasium er også for piger

”Det er bare ikke for piger”

Ja, sådan sagde én af Camillas og Thildes folkeskolelærere, da de luftede deres valg af ungdomsuddannelse. Camillas veninder spurgte ligefrem ”Hvad er Teknisk Gymnasium”? HTX-uddannelsen bliver her, hvor Vejle Tekniske Gymnasium er på vej mod sit 25 års jubilæum, stadig mødt med fordomme og ukendskab.

Liva var mere heldig. – Er du nu helt sikker på, det ikke var bedre med det almene gymnasium, spurgte hendes mor ganske vist, men bakkede alligevel sammen med hendes far 100% op. Det samme gjorde hendes studievejleder, og Liva stod fast, selv om næsten alle veninderne fulgtes på det almene. Det valg har hun ikke fortrudt.

Liva går i 1. g på studieretningen Produktudvikling og Design, så studiestarten er frisk i hukommelsen.

– Det var fedt, alle var enormt imødekommende, fortæller hun. – Vi er ikke flere elever, end at vi lynhurtigt kommer til at kende hinanden, man bliver ikke sat i bås, og der er slet ikke det der hierarki mellem 1., 2. og 3. g’erne.

 

Et lidt mere krævende valg for pigerne

Der er stadig flere drenge end piger på Vejle Tekniske Gymnasium – og en del af de piger, der overvejer HTX, skal nok stadig stå lidt mere fast på deres valg end drengene, når veninder, lærere eller forældre løfter øjenbrynene, fordi de ikke følger flertallet.

Det har vi taget en snak med fem af Vejle Tekniske Gymnasiums piger og Vicerektor Steen Ullum om. Thilde, Liva, Mei, Christine og Camilla. Hvilke tanker gjorde de sig, da de traf deres valg? Om at gå mod strømmen? Om at komme i mindretal? Hvordan var studiestarten – og hvordan er virkeligheden? 

 

Valgte HTX ud fra faglige overvejelser

Lad os starte med at fastslå, at de alle fem lægger vægt på, at deres valg af HTX-uddannelsen og Vejle Tekniske Gymnasium først og fremmest skete ud fra faglige overvejelser om evner, interesser og fremtidsplaner. Strengt taget en mere interessant og relevant snak – men her har vi altså valgt, at det er selve det at være pige på Teknisk Gymnasium, det handler om!

Optaget til 1. årgang på Vejle Tekniske Gymnasium var i 2014 35 piger og 107 drenge fordelt på 5 klasser.

Thilde stod også fast – og så det egentlig ikke som et problem at komme i en klasse med flest drenge. Hun går nu i 1. g på studieretningen Produktudvikling og Design.

 – Selvfølgelig er man altid lidt spændt, men det er gået som en leg, alle har været så åbne. I min klasse kan man være sig selv, man behøver ikke som pige at leve op til en hel masse. Christine, der går i 3 g. på Science bryder ind. – Jeg tænkte heller ikke over det på forhånd, men det er rart, at der ikke er så meget fnidderfnadder og drama. Mei går i 2. g på BioTech og supplerer. – Jeg var lidt nervøs for det på forhånd, men på den anden side tænkte jeg, det næsten var værre at komme i en klasse med 5 drenge ud af 30!

Også Camilla går i 2. g på BioTech. – For mig var Vejle Tekniske Gymnasium et enormt fedt sted at starte.

Der bliver ikke gjort forskel på piger og drenge, og min årgang har faktisk ret mange piger, så vi var lidt interessante og kom hurtigt i snak med de andre årgange.

 

Mor i klassen og lillesøster i byen

Da Christine startede i 1. g, var det i en BioTech-klasse, hvor der endda var flest piger. Sådan er det ikke i 3. g. på Science. – I min klasse er jeg mor til alle drengene, og når vi går i byen er jeg lillesøster. Jeg nyder al den drengehumor – og drengehørm! Selvfølgelig skal man ikke vælge uddannelse efter det, men jeg tror altså at mange piger har det rigtig fedt på HTX og bliver lidt forkælede. Thilde tilføjer. – Ja, vi har en supergod humor, og om man vil det eller ej, så kan man i hvert fald ikke undgå at blive set! – Nej, siger Christine, man skal overhovedet ikke kæmpe for opmærksomheden, og selv om man har en dårlig hårdag, er folk bare ligeglade!

– Selv om Teknisk Gymnasium giver adgang til mere end 300 videregående uddannelser, er vi selvfølgelig ikke det rigtige gymnasievalg for alle, siger Vicerektor Steen Ullum. – Men jeg er overbevist om, at HTX-uddannelsen ville være den rigtige for især en del flere piger, end de som i dag vælger os.

Måske er en af forklaringerne også, at pigerne er en smule mere præstationsangste end drengene?

Thilde forventede, at alle ville være helt sindssygt dygtige til matematik, og var lidt skræmt på forhånd.

– Og selvfølgelig skal der knokles, men så højt et niveau er det heller ikke! Det kan Christine godt genkende.

– Jeg har altid været lidt forsigtig med at tro helt på mig selv. Og på forhånd havde jeg også et billede i underbevidstheden af, at man skulle være noget af et geni.

 

Arbejdsformen tager toppen af sværhedsgraden

– Men det gør arbejdsmåden altså noget ved. Vi har mange fag på højniveau, men projektarbejde, hvor vi lærer ved at prøve tingene af, tager toppen af sværhedsgraden. – Ja, og gør også, at man ikke føler, man har helt så mange lektier, tilføjer Thilde.

For Camilla var arbejdsformen hovedårsagen til, at hun valgte HTX. – Allerede da jeg var i brobygning var jeg vild med også at kunne bruge mine hænder og arbejde med at udvikle, og jeg har bare følt mig hjemme fra første dag.

Billedtekst: (Foto: Ole Risbjerg)

Thilde, Liva, Mei, Christine og Camilla går på Vejle Tekniske Gymnasium. Hvilke tanker gjorde de sig, da de traf deres valg? Om at gå mod strømmen? Om at komme i mindretal? Hvordan var studiestarten – og hvordan er virkeligheden?